Recenzia kníh Petra Klímu zo SmartPress.cz
Jesť zdravo a napriek tomu s chuťou - to by sme asi chceli všetci. Ako ale spracovať quinou, baklažán alebo napr. cícer, aby sme si my aj naša rodina pochutnali? To zisťovala kolegyňa Martina, ktorá testovala tri vegánske kuchárky, ktoré vydalo vydavateľstvo SmartPress.
20. 5. 2023Celkové hodnotenie
► Kto je Petr Klíma?
Petr je český kuchár, ktorý má rád rastlinnú stravu. Má za sebou naozaj veľa kulinárskych skúseností, ktoré nazbieral doma aj v zahraničí, a tak sa niet čomu čudovať, že má už teraz vedomosti a recepty, ktoré je vhodné vydať knižne.
Tento dlhoročný šéfkuchár dejvickej vegánskej reštaurácie Country Life dnes šéfuje kuchyni školskej jedálne ŽŠ Hanspaulka, kde organizuje aj workshopy a učí deti variť. Okrem toho je aj úspešný foodbloger a vydal už 3 kuchárske knihy vo vydavateľstve SmartPress. A presne tie sme pre vás testovali my.
► Martina testuje
Na túto recenziu som sa naozaj tešila, pretože knihy napísal Petr Klíma, ktorého som poznala ako šéfkuchára v Country Life a ako pojem zdravého varenia a celkovo prístupu k vareniu z čerstvých a kvalitných surovín.
Na úvod musím priznať, že nie som veľký nadšenec varenia, a tak u mňa doma až na pár výnimiek veľa kuchárok nenájdete :-) – a práve táto trojica je jednou z nich. Varím pre rodinu s dvoma malými deťmi, a tak je pre mňa prioritou variť zdravo, pestro, ale hlavne rýchlo. Recepty s mnohými ingredienciami a dlhými postupmi sú pre mňa pasé s ohľadom na moje časové možnosti.
Zelenina, obilniny a strukoviny sú základom nášho domáceho jedálnička. Mojím cieľom preto bolo rozšíriť si vďaka kuchárkam obzory ohľadom druhov obilnín i strukovín, ale vlastne aj zeleniny. Všetky tieto kuchárky majú rovnaké grafické znázornenie – prehľad ingrediencií, popis a na druhej strane fotografie s uvareným jedlom, čo je fajn, keď sa v kuchárkach potrebujem rýchlo vyznať. Viem totiž presne, čo mám kde hľadať.
► Zelenina môže tiež chutiť
Recepty v Zeleninovej kuchárke sú rozdelené podľa 4 ročných období a ako bonus autor navyše pridal aj kapitolu venovanú exotickej zelenine. Rozdelenie podľa ročných období je taký návrat k prirodzenosti, kedy konzumujete potraviny, ktoré v danom období rastú, a tak sa vyhnete umelo vypestovaným produktom.
Kniha obsahuje mnoho zaujímavých receptov na polievky, šaláty, hlavné jedlá aj dezerty. V kuchárke som objavila mnoho chuťovo vynikajúcich receptov a za to som vďačná. Okrem toho, že recepty sú naozaj chutné, oceňujem, aká je kuchárka pestrá a zaujímavá. Práve prichádza ideálne obdobie na šaláty, takže sa teším, až ich vyskúšam všetky.
Zeleninová kuchařka
- Autor: Petr Klíma
- Počet strán: 208
- Formát: 172 × 240 mm
- ISBN: 978-80-88244-26-4
382,00 CZK
Obilie nie je nepriateľ
Obilninová kuchárka predstavuje 13 obilnín, ktoré by nemali chýbať v žiadnom zdravom jedálničku. Zahŕňa aj dnes toľko diskutovanú modernú pšenicu, ktorú s ohľadom na veľký obsah lepku primárne nepoužívam. Ďalej potom varianty pšenice – bulgur a kuskus (možno zohnať v celozrnnom a bezlepkovom variante). Ďalej rozširuje obzory domácich kuchárov o ovos, jačmeň, raž, pšeno, pohánku, kukuricu, ryžu, quinou, amarant a cirok. Na začiatku každej kapitoly nájdete informácie k danej obilnine a potom už jednotlivé recepty.
Vyskúšala som celý rad receptov a mojimi favoritmi sú: Vločková karfiolová polievka, Banánový chlebíček s vlašskými orechmi, Letný crumble s ovsenými vločkami, Jačmenné palacinky bez vajec a Miso polievka z mladého kelu s pohánkou a kimchi. Môj najobľúbenejší je letný crumble zo sladkých receptov a svieži šalát z quinoy zo slaných receptov.
Obilovinová kuchařka
- Autor: Petr Klíma
- Počet strán: 224
- Formát: 170 × 240 mm
- ISBN: 978-80-88244-23-3
382,00 CZK
Strukoviny hýbu svetom
Strukovinová kuchárka je okrem strukovín zameraná aj trochu na zeleninu a po úvode o jednotlivých druhoch strukovín je rozdelená podľa typu jedla: šaláty, príloha a nátierky, klíčené, polievky, hlavné chody a maškrty a sladké jedlá na záver. V každej tejto kapitole potom nájdete okrem informácií o strukovinách aj zaujímavé info o zelenine, ktorá je v recepte uvedená. Už len tieto „zeleninové“ kapitoly by vystačili na celú ďalšiu knihu.
Neverila som, že by som tam objavila ďalšie polievky a šaláty, ktoré si dám do poradovníka na vyskúšanie, ale je to tak. Môj úplný momentálny favorit je originálna šošovicová chilli.
Luštěninová kuchařka
- Autor: Petr Klíma
- Počet strán: 224
- Formát: 170 × 240 mm
- ISBN: 978-80-88244-08-0
382,00 CZK
Celkové hodnotenie
Každá z kuchárok mi dala viac informácií, než som čakala a varí sa podľa nich ľahko. Aj keď stravu neriešite a tú zdravú už vôbec nie, tieto knižky vám naozaj odporúčam, pretože vďaka nim môžete ľahko začať jesť zdravšie. Nemám ešte vyskúšané zďaleka všetky recepty, ale ako uvádzam pri jednotlivých kuchárkach, inšpirácie je veľa. Zatiaľ som narazila na jediný recept, ktorý mi úplne nechutil, a to Sójové plátky na spôsob Španielskych vtáčikov zo Zeleninovej kuchárky.
Recepty boli ľahké a zrozumiteľné. Čo sa týka obilnín a strukovín, som veľmi dobre zásobená, a tak som mohla často variť bez toho, aby som musela nakupovať nejaké extra suroviny. Hoci pre niekoho budú asi znieť ingrediencie, ako je bulgur, quinoa, polenta a miso, exoticky, sú to bežne dostupné potraviny aj v zdravých kútikoch supermarketov a nejedná sa o nič zásadne drahé. Aj zelenina, ktorá sa u nás bežne toľko nekonzumuje, už je dnes na pultoch supermarketov ľahko dostať, tak nie je náročné nakúpiť.
Rada by som vybrala zo všetkých kuchárok jeden pre moju rodinu úplne naj recept, ale je to ťažká úloha. Všeobecne sú u nás polievky obľúbené skoro plošne. V ich kategórii som vďačná za ďalšiu inšpiráciu, ale nechcem ukracovať ani vynikajúce šaláty, omáčky a sladké recepty.
Celkové hodnotenie
- kvalitný obsah
- grafické znázornenie
- prehľadnosť
- autentickosť
- mnoho farebných fotografií
- celá edícia od jedného autora v jednom stvárnení
Počet hviezdičiek: 5,0 / 5
O Smart Press
Čo o sebe hovorí SmartPress.cz: "Knihy vytvárame s radosťou a láskou a vyberáme také tituly, ktoré majú zmysel, bavia nás a veríme, že budú baviť aj vás, našich čitateľov. Náš tím sa venuje predovšetkým vydávaniu originálnych kuchárok českých autorov a kníh s tematikou zdravého štýlu (zdravé varenie, eko/bio, zahraničné). Dokázali sme, že aj osvetové témy sa môžu stať bestsellerom."